Under glastaket


Ian Rankin
januari 30, 2015, 2:58 e m
Filed under: Boktips, Författare, Nyheter

Knutar och kors av Ian Rankin (Modernista 2014)

 

Det här är den första boken i serien om kommissarie Rebus, som nu publicerats för första gången på svenska, originalet kom ut 1987. Jag hade fullständigt missat att det fanns en bok före ”Svarta sinnen” om Rebus, så jag ser det som en mycket positiv överraskning. Många svar på Rebus förflutna kommer fram i ”Knutar och kors” , hans tid i ett specialförband i armén, det ansträngda förhållandet till sin familj och speciellt brodern förtydligas.

 

Staden Edinburgh , dess historia, nutid, stämningar och människor står även denna gång i centrum . Kommissarie Rebus får flera anonyma brev skickade till sig med knutar på snören, tändstickor i kors och obskyra medelanden. Två flickor har mördats och en är försvunnen. Rebus kopplar först inte ihop de anonyma breven med morden och försvinnandet, men hans förflutna i armén hinner tillslut ikapp honom på ett otäckt sätt och han tvingas minnas sin hemska tid i ett specialförband där han var utsatt för extrema påfrestningar.

 

Ian Rankin är bland de bästa i deckargenren med spännande handling, intressanta och levande personbeskrivningar och fina miljöskildringar. Läs denna bok den första i serien om Kommissarie Rebus.

 

 

/Magnus Grehn

 

rankin

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: