Under glastaket


Huset Longbourn – Jo Baker
maj 13, 2014, 8:51 f m
Filed under: Boktips, Nyheter

Huset_Lonbourn

 

 

Huset Longbourn” är en historisk roman som utspelar sig under 1800-talets England. Det är Jane Austins ”Stolthet och fördom” ur tjänstefolkets synvinkel. Lite ”Stolthet och Fördom” möter ”Downton Abby”.

 

 

 

 

 

 

 

Man får följa med och se hur familjen Bennets tjänare arbetar hårt i stall och kök medan de unga damerna Bennet finns i sina salonger. Man får parallellt till Elizabeths och Darcys kärlekshistoria följa den nya vinkeln i berättelsen, Sarahs kärlekshistoria med James. Vem  är egentligen den nya betjänten som dök upp en kväll? Austins värld beskrivs med en brutal verklighet som livet var under 1800-talet med löss, blod och stinkande pottor. En mörkare värld av fattigdom och utsatthet beskrivs som inte syns i Austins klassiska roman. Berättarperspektivet skiftar mellan jungfrun Sarah, hushållerskan Mrs. Hill och den nya mystiska betjänten James. Förutom dessa har vi även Mr. Hill som är Mrs. Hills man och betjänt på Longbourn, Polly en ung föräldralös jungfru och Ptolemy Bingley som är betjänt på Netherfield.

 Jo Baker utvecklar och fördjupar Jane Austins klassiker och ger verkligen familjen Bennets hem Longbourn och dess tjänstefolk liv. Sammanfattningsvis är det en fängslande, vacker och (hemskt) verklig berättelse om tjänstefolket på Longbourn. Det märks att Jo Baker har gjort sin bakgrundsforskning, en toppen bok helt enkelt! Läs!

 Det finns en växande trend att skriva vidare berättelser av klassiker. Förlaget HarperCollins har just nu en storsatsning som heter ”The Austin Project” där sex stycken vidare berättelser av Jane Austins verk kommer ges ut. Något att se fram emot!

/Emelie Kallin

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: