Under glastaket


Willy Vlautin – Leon on Pete
april 29, 2014, 9:31 f m
Filed under: Nyheter

leanonACharley Thompson och hans far flyttar från Spokane till Portland, Oregon. De har flyttat runt mycket och Charley har bytt skola flera gånger. Charley tränar och springer för att ta plats i sin kommande skolas fotbollslag till hösten, men ännu är det sommar. Sin mamma har han inte sett på flera år och pappan jobbar som truckförare på en fraktfirma i staden. Charley driver omkring ensam och utan vänner på jakt efter ett jobb innan skolan ska börja. Ibland går det dagar utan att han ser sin far som har många kvinnoaffärer. Pappan har börjat vänsterprassla med en arbetskamrat och det ska visa sig få en dödlig utgång. Pappan blir ihjälslagen av kvinnans man och Charley står ensam i världen förutom en faster som troligen bor i Wyoming. Till slut kommer ett tillfälle där Charley möter Del Montgomery – en sjuttioårig, lynnig, alkoholiserad och nyckfull man som tävlar med hästar på tredje klassens galoppbanor. Charley får ett stalledrängspass och får sköta hans hästar, och han fastnar för Lean on Pete som blir hans ögonsten. Del driver hästarna hårt – ben ryker, hästar skadas och skickas till slakt i Mexico. När Lean on Pete ska säljas och skickas till Mexico för slakt tar Charley ett avgörande beslut. Han stjäl Dels bil med släp och Lean on Pete. Han ska försöka  ta sig till sin faster i Wyoming på vinst eller förlust. Han hankar sig fram genom landet – stjäl bensin och mat. Till slut går bilen sönder och han och Lean on Pete fortsätter till fots i det heta landskapet…

 

Läs denna bra och spännande bok. Back Beauty möter Dickens och Charles Bukowski. Stilen är kärv och konkret och för tankarna till storheter som John Fante, Raymond Carver och Richard Ford.

 

Willy Vlautin är född 1967 och  uppväxt i Reno, Nevada under tuffa förhållande med sin mor och bror. Nu bor han i Scappoose, Oregon. Han har skrivit  fyra romaner – Motelllivet, Norrut och De fria. Han spelar även i bandet Richmond Fontaine.

 

/Magnus Grehn

 

 

 

motellA

 

norrutA

friaA

vlautinMA

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: