Under glastaket


Hemlös av Sarah Lean
april 12, 2013, 8:51 f m
Filed under: Nyheter

HemlösJag heter Cally Louise Fisher och jag har inte sagt ett ord på trettioen dagar. Det är inte alltid det blir bättre av att man pratar, hur gärna man än vill att det ska bli det. Tänk på regn – det kommer när det kommer. När molnen är redo, när de är fulla med vatten, då bara släpper de ut det. Det är inget trolleri, det är bara som att lägga tillbaka någonting där det ska vara.
Och så här började det.

Mamma lever inte längre. Cally tänker på henne mest hela tiden, men det verkar ingen annan göra, för så fort Cally försöker prata om henne börjar pappa prata om något annat och brorsan är mest störig och inte till någon större nytta. Så visar sig plötsligt mamma för Cally, ett år efter hennes dödsdag. Cally berättar om mamma, men det är ingen som tror henne och i stället ber de henne att sluta fara med osanningar. I samma veva börjar en stor irländsk varghund dyka upp kring Cally, ofta i sällskap med mamma. Människor verkar bli rädda för hunden, medan Cally känner en stark dragning till honom.  
I skolan är Cally en av de eleverna som pratar allra mest, därför blir omgivningen förvånade då hon erbjuder sig att vara en av de elever som ska vara tyst en hel skoldag i syfte att samla in pengar till ett hospice för barn. Dagen går och Cally fortsätter vara tyst även hemma. Varför prata med människor som ändå inte lyssnar eller är intresserade av att höra vad hon har att säga? Varför prata med människor som aldrig pratar om sådant som verkligen är viktigt? Cally bestämmer sig för att fortsätta vara tyst. Samtidigt tvingas familjen flytta och Cally får nya grannar.  

Hemlös är en bok som går rakt in i hjärtat. Personbeskrivningarna är levande och varma och det är lätt att tycka om och ha förståelse för dem, trots att de inte tycks förstå varandra. Boken riktar sig till barn i 9-12 årsåldern, men en bra bok blir man aldrig för gammal för att läsa. Jag kan även tänka mig att den skulle vara perfekt som högläsningsbok för familjen.

/Linnea

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Låter spännande…..ska prova den som högläsning här hemma med dottern som snart blir 9. Tack för det tipset!

Kommentar av MammaMia
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: