Under glastaket


Platsernas snygga tragedier
april 29, 2009, 9:33 f m
Filed under: Evenemang, Fackböcker, Kulturhistoria

Igår var det äntligen dags för Jan Jörnmarks föreläsning om Övergivna platser – en resa genom ett globaliserat folkhem. Jan Jörnmark är docent i ekonomisk historia vid Chalmers och författare till succéböckerna Övergivna platser, del 1 och 2. 

Ett 30-tal personer samlades en våning upp i biblioteket, så att vi kunde mörklägga för bildvisning och stänga den fagra aprilkvällen ute för en stund. 

Jan Jörnmarks berättelse denna kväll hade sin utgångspunkt i ett härjedalskt högfjällshotell, som invigdes i mitten av 60-talet och hastigt övergavs 1991. De flesta platser är så klart fulla av historia och spår av mänsklig aktivitet, men det krävs,  om det ska bli en berättelse, att någon synliggör vad som har hänt och varför det har hänt. Detta är Jan Jörnmark en mästare på. 

Vi får se bilder av hotellets reception, de 200 rumsnycklarna hänger kvar bakom disken. Den idag uråldriga kassaapparaten står kvar (snabbast av allt åldras elektroniska inventarier). Tänninge hotell var påkostat och lyxigt, runt om i byggnaden finns mängder av exklusiva röda och svarta skinnsoffor, som ännu idag betingar ett stort värde – men som har fått stå orörda trots åtta öppna dörrar och hål i taket. 

Jan Jörnmark menade att hotellets öde var en personlig tragedi för platsen, men en exceptionellt snygg tragedi! ”Jag får lust att leva i denna tillvaro minst ett halvår till när jag hittar en sådan plats”, bedyrade kvällens föreläsare. 

Nostagli är intressant och trevligt som kuriosa, men kan nog i längden vara ett destruktivt levnadssätt, menade Jan Jörnmark, som såg förändringen som något i grunden positivt och nödvändigt. 

Och genom ödets ironi kan de övergivna platserna i en del fall återupptäckas. Tack vare Jan Jörnmarks intresse för Tänninge hotell har den nuvarande ägaren och omgivningen i Härjedalen vaknat till liv. Nu har platsen som ruin mist något av sin ”törnrosakvalité” och en återinvigning planeras år 2014! Förändringens vindar har tagit fart. 

Bilder från hotellet finns på Jan Jörnmarks hemsida, klicka här för bildserien från just Tänninge hotell.

 / Mattias


Kommentera so far
Lämna en kommentar



Lämna en kommentar